ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 2011

Δελτίο Τύπου 22/12/2011
Εκτύπωση PDF

Το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε άτυπο κατάλυμα Αφγανών προσφύγων στην περιοχή του Ρίου, ένα 16χρονο παιδί τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του, πάνω στον πανικό που επικράτησε έπεσε στο κενό με το κεφάλι από μεγάλο ύψος, και οι αστυνομικοί ενώ είδαν το περιστατικό τον εγκατέλειψαν αβοήθητο. Το ασθενοφόρο δε, παρά τις εκκλήσεις των προσφύγων, έφτασε στο σημείο με σημαντική καθυστέρηση, που ελπίζουμε να μην αποδειχτεί μοιραία.

Για το θλιβερό αυτό συμβάν, όπως και για πολλά άλλα που έχουν προηγηθεί στην πόλη μας, υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, που με την αντι-μεταναστευτική της πολιτική εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές στην επικράτειά της, αρνούμενη πεισματικά να τους αποδώσει τα δικαιώματα που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Ευθύνη των τοπικών αρχών, Δήμου και Περιφέρειας, που λάμπουν δια της απουσίας τους στο μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα της πόλης, αναγνωρίζοντας εμμέσως τις δυνάμεις καταστολής, Αστυνομία και Λιμενικό, ως αρμόδιους για τη διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Και βέβαια ευθύνη των τελευταίων, που καθημερινά ασκούν στους πρόσφυγες σωματική και ψυχολογική βία, και που στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας κρύβονται πίσω από τη μη ύπαρξη «αποδείξεων».

Επιτέλους να σταματήσει η υποκρισία και οι «ανευθυνοϋπεύθυνοι» να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ακόμη δεν έχει στεγνώσει η μελάνη της νέας καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συνθήκες κράτησης και συμπεριφοράς των μεταναστών στη χώρα μας και τα επεισόδια συνεχίζονται καθημερινά.

Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε και δεν είναι λαθραίος. Ας δούμε πως δίπλα σε αυτούς τους «ξένους» άθλιους προστίθενται καθημερινά και οι δικοί μας, μέσα κι έξω από τη χώρα μας, κι όλοι έχουν ανάγκη συμπαράστασης και όχι απάνθρωπου κυνηγητού. Είναι υποχρέωση όλων μας να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των προσφύγων στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δικαίωμά τους στη ζωή.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Δελτίο Τύπου 13/10/2011
Εκτύπωση PDF

Τους τελευταίους μήνες, τα περιστατικά βιαιοπραγίας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών στην πόλη της Πάτρας έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών γίνονται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα δέκτες καταγγελιών για ξυλοδαρμούς, κυρίως στους χώρους μέσα και γύρω από το νέο λιμάνι. Δράστες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, είναι λιμενικοί, αστυνομικοί και άνδρες με πολιτικά, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό περιπτώσεων αφορά σε ανήλικους πρόσφυγες. Ορισμένες περιγραφές είναι ανατριχιαστικές, όπως αυτή ενός 12χρονου Αφγανού που αναφέρει ότι ένστολοι άνδρες στο χώρο του λιμανιού τον κρατούσαν ώστε να δεχτεί επίθεση από σκύλο, που τα σημάδια της είναι ακόμα ορατά στο χέρι του.

Την Τρίτη 11-10 η Κίνηση, μαζί με εκπροσώπους του Αφγανικού Συλλόγου Πάτρας και παθόντες, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στους διοικητές της λιμενικής αστυνομίας και ασφάλειας. Αυτό που λάβαμε ήταν μια γενική διάψευση των ευθυνών τους, με ταυτόχρονη υπόσχεση για διεξοδικότερη έρευνα. Τα περιστατικά ξυλοδαρμού αποδόθηκαν σε οδηγούς ή ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά ο θύτης, τα θύματα δυστυχώς παραμένουν ίδια. Η βία που δέχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σήμερα είναι καθημερινή, τόσο σωματικά όσο ψυχολογικά, και είναι ίσως προάγγελος της βίας που θα δεχθούμε όλοι μας όσο η κοινωνία μας γίνεται αυταρχική και ανάλγητη. Το ανελέητο κυνηγητό των ανθρώπων αυτών θα έχει άσχημες συνέπειες, όπως την εισαγωγή ενός ακόμα νέου πρόσφυγα στη μονάδα εντατικής θεραπείας πριν από λίγες ημέρες. Ας αναλάβουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους πριν να είναι πολύ αργά.

Ανακοίνωση - Καταγγελία 27/09/2011
Εκτύπωση PDF

Με αυτή μας την διαμαρτυρία - καταγγελία θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας για τον τρόπο που Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα στην πόλη μας. Σε αγαστή συνεργασία όλοι οι υπεύθυνοι φορείς με ανεύθυνο και επικίνδυνο τρόπο επιχειρούν συνεχώς με αστυνομικά μέτρα βίας και τρομοκρατίας να "λύσουν" το πρόβλημα. Η αστυνομική αυθαιρεσία , όπως καταγγέλλεται από πλήθος προσφύγων, ( οι αποδείξεις είναι αποτυπωμένες στα σώματά τους για τους δύσπιστους!) δεν έχει προηγούμενο. Συνεχές κυνηγητό όπου και όποτε αποφασίσουν να βάλουν "τάξη". Ανήλικα παιδιά 9 και 10-12 ετών ( ναι! ακριβώς τέτοιες ηλικίες) δεινοπαθούν από χτυπήματα των οργάνων της τάξης και του νόμου.

Ο Δήμος είναι ηθικά και ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τον τρόπο που εξακολουθεί να αντιμετωπιζει το ζήτημα. Είναι ευχαριστημένος ο κ Δήμαρχος και οι σύμβουλοί του για την πορεία του ζητήματος; Αυτό άραγε εννοούσε ως ανθρωπιστική βοήθεια; Η ανοικτή επιστολή στον Υπουργό Προ.Πο. (και μόνο!) να λύσει το ζήτημα θεωρεί ότι τον δικαιώνει; Αποδείξεις για την τραγικότητα του ζητήματος μπορεί να βρει αναζητώντας δίπλα μας τους κυνηγημένους με αυτόν τον τρόπο μετανάστες - πρόσφυγες . Δεν έχουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρά να αγγίξουν με στοιχειώδη ανθρώπινο τρόπο το ζήτημα και θα αντιληφθούν τα αυταπόδεικτα ώστε αν θελήσουν να συνδράμουν, όπως σε κάθε ευκαιρία δηλώνουν. Να ανακοινώσουν δημόσια αν συμφωνούν με τη βία που ασκείται καθημερινά σε αυτούς τους ανθρώπους και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας σε όσους καταφεύγουν σε αυτή. Όχι πια άλλα λόγια! Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν τώρα και καθημερινά, δίπλα μας.

Η Περιφέρεια, παρά τις υποσχέσεις να δει το ζήτημα κωφεύει και αφήνει το ζήτημα στην κεντρική Κυβέρνηση να το "λύσει" με το γνωστό τρόπο της καθημερινή δίωξης. Άνθρωποι με κάρτα παραμονής, ανήλικοι, ασθενείς και ταλαιπωρημένοι βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο.

Καλούμε να σταματήσει η βία και οι επιχειρήσεις εναντίον αυτών των ήδη εξαθλιωμένων και ταλαιπωρημένων ανθρώπων.

Να αναλάβουν Περιφέρεια και Δήμος τις ευθύνες τους χωρίς υπεκφυγές και παλινωδίες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι το πρόβλημα, είναι άνθρωποι που έχουν προβλήματα

Δελτίο Τύπου 29/7/2011
Εκτύπωση PDF

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά την επιστολή του Δημάρχου της Πάτρας Γ. Δημαρά μόνο στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη λύση του προσφυγικού προβλήματος στη Πάτρα, ο Υπουργός Χ. Παπουτσής ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του Δημάρχου με το μόνο τρόπο που ξέρει να λύνει τα προβλήματα: την καταστολή. Ο κος Δημαράς ποιες άλλες προτάσεις θα μπορούσε να περιμένει από τον υπουργό, όταν έχoυν προηγηθεί αστυνομικές επιχείρησεις σκούπα σε Ηγουμενίτσα, Αθήνα και Πάτρα (αμαξοστάσιο ΟΣΕ Αγ. Διονύσιου);

Έτσι στις 26/7 και 27/7 στις 6 η ώρα το πρωϊ στήθηκε μια επιχείρηση “καθαρισμού” του χώρου του αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Αγ. Αντρέα, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι πρόσφυγες.

Από τη μια η αστυνομία προέβη σε μαζικές συλλήψεις ΟΛΩΝ όσοι βρίσκονταν στο χώρο, σκορπίζοντας και καταστρέφοντας τα λιγοστά υπάρχοντά τους, απαραίτητα όμως για τη διαβίωσή τους (ρούχα, στρώματα, κουβέρτες, προσωπικά αντικείμενα, τρόφιμα) και αρπάζοντας χρήματα και κινητά τηλέφωνα. Από την άλλη το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου ολοκλήρωσε το έργο της αστυνομίας μαζεύοντας και πετώντας στα σκουπίδια ό,τι είχε απομείνει ανέπαφο από το "ζήλο" της ΕΛΑΣ.

Μάταια στις 26/7 απευθυνθήκαμε στην αρμόδια Αντιδήμαρχο, στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου, στον Περιφερειάρχη (ο Δήμαρχος θα μας δεχθεί την επόμενη εβδομάδα!!), προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις των μεταναστών. Την επόμενη μέρα η αστυνομία και το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου συνέχισαν το έργο τους.

Είναι γεγονός ότι αστυνομία και λιμενικό έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα άγριο κυνηγητό στους πρόσφυγες της πόλης, με συνεχείς συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, καταστροφή των πρόχειρων καταλυμάτων τους, κόψιμο νερού και κλοπές των κινητών τους τηλεφώνων και των χρημάτων τους.

Το μόνο έγκλημα που διέπραξαν, είναι ότι τόλμησαν να φύγουν από την πείνα, την εξαθλίωση, το θάνατο, τους πολέμους που η "πολιτισμένη" Ε.Ε. παρέα με το ΝΑΤΟ διεξάγουν για τα δικά τους πολιτικοοικονομικά συμφέροντα και οι δικές μας κυβερνήσεις φυσικά ποτέ δεν αρνήθηκαν τη “συνδρομή” της χώρας μας.

Εν τέλει οι πρόσφυγες μεταφέρονται με λεωφορεία της ΕΛΑΣ και αφήνονται ελεύθεροι στην Αθήνα, στο Ξυλόκαστρο στο Κιάτο και αλλού, απ’ όπου αναγκάζονται να επιστρέψουν με τα πόδια μη έχοντας άλλη επιλογή.

Το σκηνικό το έχουμε ξαναζήσει τον Ιούλιο του 2009 όταν η ΕΛΑΣ προέβη σε συλλήψεις και σε εκκένωση, καταστροφή και εμπρησμό του καταυλισμού των Αφγανών προσφύγων. Οι άνθρωποι όπως και τότε, έτσι και τώρα δεν εξαφανίζονται δια μαγείας.Το μόνο σίγουρο είναι πως ξαναγίνονται για πολλοστή φορά θύματα με τους χειρότερους όρους και τις ανάλογες συνέπειες για τους κατοίκους της πόλης.

Ζητούμε από το Δήμο, την Περιφέρεια και την κυβέρνηση ν' απαντήσει στην κοινωνία ποιά πολιτική θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και παράλληλα των τοπικών κοινωνιών.

Το έργο της καταστολής το έχουμε ξαναδεί και το βιώνουμε όλο και συχνότερα. Αυτό που δεν έχουμε δει είναι τα αποτελέσματα που υπόσχονται μέσα από αυτή τη πολιτική. Η λύση δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στην καταστολή. Η λύση βρίσκεται στην αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας, στη δημιουργία δημόσιων υποστηρικτικών δομών στέγασης, στην κάλυψη των επισιτιστικών και ιατροφαρμακευτικών αναγκών τους και στην παροχή ταξιδιωτικών έγγραφων σε όσους το επιθυμούν.

Στις κατασταλτικές αυτές πρακτικές θα μας βρίσκουν πάντοτε απέναντι τους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ “ΣΚΟΥΠΑ”

Δελτίο Τύπου 21/6/2011
Εκτύπωση PDF

Οι πρόσφατες επιχειρήσεις-σκούπα στην Πάτρα αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι η ελληνική Πολιτεία επανέρχεται μέρα με τη μέρα στο κράτος του χωροφύλακα. Την ίδια στιγμή που προγράμματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δίνονται αφειδώς προκειμένου να δικαιολογήσουν υποστηρικτικές δομές, που όπως εμμέσως παραδέχεται η κυβέρνηση είναι απαραίτητες, την ίδια στιγμή τις σαμποτάρουν οξύνοντας την καταστολή και το κυνήγι των προσφύγων. Δεν δίστασε η αστυνομία να κυνηγήσει πρόσφυγες πλησίον του ιατρείου των Γιατρών του Κόσμου την προηγούμενη εβδομάδα! Δεν διστάζει να συλλάβει πρόσφυγες με ροζ κάρτα κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου! Δεν διστάζει να κάψει τα λιγοστά υπάρχοντα εξαθλιωμένων προσφύγων που ντύνονται από τις εθελοντικές προσφορές συμπολιτών μας! Δεν διστάζει να εισβάλει σε σπίτια μεταναστών που ζούνε και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας.

Επιτέλους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, ο Δήμος, πρέπει να ξεκαθαρίσουν, να απαντήσουν στην κοινωνία, όχι τι πολιτική θέλουν αλλά ποια πολιτική θα λύσει το πρόβλημα των προσφύγων και, παράλληλα, των τοπικών κοινωνιών. Το έργο της καταστολής το έχουμε ξαναδεί. Αυτό που δεν έχουμε δει είναι τα αποτελέσματα που υπόσχονται μέσα από αυτή την πολιτική. Ας μην κρύβονται πίσω από ανέξοδες διακηρύξεις ανθρωπισμού και φιλανθρωπίας. Η λύση είναι πολιτική και το ξέρουν. Η λύση είναι η αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και η δημιουργία δημόσιων υποστηρικτικών δομών στέγασης, η κάλυψη των επισιτιστικών και ιατροφαρμακευτικών αναγκών των προσφύγων και η παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το επιθυμούν.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ

ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ "ΣΚΟΥΠΑ"