ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Το Σάββατο 23/02/2013 στις 21:00 στο στέκι της Κίνησης Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστανών (Ιωάννου Βλάχου 19) θα προβληθεί η ταινία «Η Μάχη του Αλγερίου».

Παραθέτουμε την περιγραφή από την ιστοσελίδα www.myfilm.gr:

Ο Gillo Pontecorvo, μας μεταφέρει στο ταραχώδες Αλγέρι και στην μάχη για ανεξαρτησία από την Γαλλική κατοχή, σε μία χρόνια-κλειδί στα μέσα του 1950. Το 1954, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Αλγερίου (FLN), σκοτώνει Γάλλους αστυνομικούς, ξεκινώντας τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Σε αντίποινα ο Αρχηγός της Αστυνομίας βάζει βόμβα στην Αραβική συνοικία με αποτέλεσμα πολλοί από τους κατοίκους να σκοτωθούν. Το FLN, με τη σειρά του, στέλνει τρεις γυναίκες –βομβιστές, σε δύο καφέ και στην Air France στην Ευρωπαϊκή συνοικία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Γαλλία στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις με επικεφαλή τον συνταγματάρχη Mathieu, γνωστό για τη σκληρότητα του και την ασέβεια του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο συνταγματάρχης προσπαθεί να καταπνίξει την επανάσταση με βασανιστήρια.

Το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Α/ΘΜΙΑΣ σας καλεί στην προβολή της ταινίας: O ΥΠΟΥΡΓΟΣ (Γαλλία 2011, σκηνοθεσία: Πιέρ Σελέρ, παίζουν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπρεϊτμάν).

Ο υπουργός μεταφορών Μπερτράν Σεν-Ζαν αναγκάζεται να μεταβεί νύχτα στον τόπο ενός αυτοκινητικού ατυχήματος, το οποίο θα γίνει η αφορμή για μια αναπάντεχη πολιτική και προσωπική οδύσσεια.

Πολιτικό θρίλερ που απέσπασε 3 Βραβεία Σεζάρ. Ο Pierre Schoeller δε θα μπορούσε να απεικονίσει με καλύτερο, πιο σύγχρονο και άμεσο τρόπο την μικρο-κοινωνία της πολιτικής.Μια ταινία από τη Γαλλία, που θα μπορούσε όμως να είναι κάλλιστα ελληνική...

Την Παρασκευή το βράδυ, 25/1, στις 21.00 στο χώρο της Κίνησης Μεταναστών, Ιωάννου Βλάχου 19 (μεταξύ Γούναρη και Τριών Ναυάρχων).

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών/στριων μαζεύει ρούχα, κουβέρτες και παπούτσια για τους κρατούμενους του στρατοπέδου κράτησης της Κορίνθου.

Υπάρχουν περίπου 600 κρατούμενοι πρόσφυγες εκεί. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις "Ξένιος Ζευς" τους προηγούμενους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κατά τη σύλληψη δεν επέτρεψαν στους περισσότερους να πάρουν ρούχα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα μαζί τους με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να έχουν μαζί τους μόνο τα ρούχα που φορούσαν. Στο στρατόπεδο δεν τους παρασχέθηκε βαρύς ρουχισμός και είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν το ψύχος του χειμώνα με τα ελαφριά ρούχα που φορούσαν την ώρα της σύλληψης.

Η αστυνομική διεύθυνση Κορίνθου, που είναι η υπεύθυνη αρχή για τη λειτουργία του στρατοπέδου, μας έχει ενημερώσει ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν τέτοιο ρουχισμό οι ίδιοι στους κρατούμενους και ότι θα παραλάβουν και θα μοιράσουν στους κρατούμενους ότι ρουχισμό καταφέρουμε να τους παραδώσουμε εμείς.

Σε συνεργασία με την αντίστοιχη Κίνηση της Κορίνθου θα επισκεφτούμε το στρατόπεδο της Κορίνθου αυτή την Κυριακή 23/12 με σκοπό να παραδώσουμε ότι υλικό ρουχισμού έχουμε μαζέψει για τους κρατούμενους.

Για αυτό το σκοπό συλλέγουμε χειμωνιάτικα ρούχα για άντρες, παπούτσια και κουβέρτες στο στέκι της Κίνησης Ιωάννου Βλάχου 19. Το στέκι θα είναι ανοικτό για αυτό το σκοπό το Σάββατο 22/12 από τις 16:00 ως τις 19:00.

Για όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει στην επίσκεψη στην Κόρινθο, η αναχώρηση από την Πάτρα θα γίνει την Κυριακή στις 10:00 απο το στέκι της Κίνησης.

Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών/στριών

H Barbara (Nina Hoss), είναι μια δυναμική και ανεξάρτητη γυναίκα, που εργάζεται ως γιατρός στην Ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του ΄80, όταν ακόμα η επανένωση του γερμανικού κράτους φαντάζει όνειρο απατηλό. Η Barbara εξορίζεται σε ένα μικρό, αγροτικό νοσοκομείο (για πειθαρχικούς λόγους), όπου τίθεται κάτω από τη χαλαρή παρακολούθηση του επικεφαλής γιατρού, Andre Reiser (Ronald Zehrfeld), καθώς και τις συχνές επισκέψεις της Stasi, προς γνώση και συμμόρφωση. Και όσο η Barbara υπομένει μια ζωή μακριά από την ιατρική καριέρα του Βερολίνου, αναγκάζεται να στηριχθεί στη πλάτη του εραστή της, ο οποίος από τη Δυτική Γερμανία, ετοιμάζει το έδαφος για την οριστική της φυγή από τη χώρα…

Η συνέχεια αύριο βράδυ, Πέμπτη 20/12, στις 21.15 στο χώρο της Κίνησης Μεταναστών στην Ιωάννου Βλάχου 19 (μεταξύ Γούναρη και Τριών Ναυάρχων).

Μια ταινία (Ασημένια Άρκτος Σκηνοθεσίας, Φεστιβάλ Βερολίνου 2012) για την ελπίδα, την πραγματική ελευθερία που πηγάζει από τον σεβασμό των πιστεύω σου και τη συνειδητοποίηση ότι η φυλακή μπορεί να βρίσκεται τελικά μέσα στην καρδιά σου.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Α/ΘΜΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ