Σάββατο 22 Οκτώβρη 2011 8:00μμ

Gran Torino είναι το μοντέλο του σπορ αυτοκινήτου του Γουόλτ Κοβάλσκι (Κλιντ Ήστγουντ), προϊόν του εργοστασίου της Φορντ στο οποίο δούλεψε ως εργάτης στη γραμμή παραγωγής όλη του τη ζωή.

Ο Γουόλτ, πρόσφατα χήρος, δύστροπος με όλους, απομακρυσμένος από τους δύο γιούς του και τις οικογένειές τους, κατάφανα επικριτικός με την εμφάνιση και συμπεριφορά της έφηβης εγγονής του, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει το gran torino του, ως δώρο ή ως κληρονομιά, έχει για μοναδικό σύντροφο ένα θυληκό λαμπραντόρ.

Μαζί με αυτόν το γέρο εργάτη της άλλοτε ακμάζουσας πρωτεύουσας της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ντητρόητ, έχει φθαρεί και η γειτονιά στην οποία έζησε όλη του τη ζωή. Υποβαθμισμένη, με την εγκληματικότητα εμφανή στο δρόμο κάθε μέρα, έχει κατοικηθεί από κινέζους της φυλής Χμονγκ τους οποίους μισεί με όλη του την καρδιά και ιδιαίτερα τους διπλανούς του, που οι εκδηλώσεις της ζωής τους στις οποίες γίνεται μάρτυρας καθημερινά είναι επιβεβαίωση της κατωτερότητας - βαρβαρότητας των "κιτρινιάρηδων".

Το gran torino μαζί με το τυφέκιο Μ1, απομεινάρι από την θητεία του στον πόλεμο της Κορέας το 1952, και το αψεγάδιαστο γκαζόν της μπροστινής του αυλής, το οποίο φροντίζει σχεδόν με ψυχαναγκαστική επιμέλεια, είναι τα σύμβολα και ταυτόχρονα οι υλικές αφορμές αναπόλησης της περασμένης ακμής του.

Το gran torino Θα αποτελέσει όμως αφορμή και για το πλησίασμα με τους γείτονές του, όταν o Τσόου ο μικρός γιός της διπλανής οικογένειας θα προσπαθήσει να το κλέψει ως μέρος της τελετής μύησής του στην συμμορία που κυριαρχεί στους δρόμους της γειτονιάς. Μία μύηση που ο Τσόου δεν φαίνεται να πολυθέλει αλλά είναι αναγκασμένος να τη δεχτεί κάτω από τις πιέσεις του μεγαλύτερου ξαδέρφου του μέλους της συμμορίας, και απουσία του νεκρού πατέρα του που θα μπορούσε φυσικά και ψυχολογικά να τον στηρίξει στην εναντίωσή του.

Ευτυχώς για όλους ο Τσόου αποτυγχάνει παταγωδώς στο εγχείρημά του αφού πιάνεται στα πράσα από τον Γουόλτ. Ως έμπρακτη μεταμέλεια για την άνομη πράξη του η μητέρα του Τσόου τον αναγκάζει να κάνει ότι θελήματα θέλει ο Γουόλτ για μέρικές μέρες. Αυτό μαζί με το γεγονός ότι αντιστέκεται στη συμμορία που λυμένεται τη γειτονιά είναι αφορμή να αρχίσει να χτίζεται μια πιο οικεία σχέση με τους "κιτρινιάρηδες" γειτόνους του στη διάρκεια της οποίας, θα ανακαλύψει ότι απολαμβάνει την παρέα της πανέξυπνης μεγαλύτερης αδερφής του Τσόoυ, Σου, ότι μερικά από τα φαγητά τους είναι ιδιαίτερα νόστιμα και ότι οι ακατανόητες πολυλογούδες ασιάτισες που τα φτιάχνουν δεν είναι και τόσο "βάρβαρες".

Πιο καθοριστικό από τις κοινωνικές επαφές μαζί τους είναι το γεγονός ότι θα αναλάβει το ρόλο του απόντα πατέρα μέσα σε αυτή την οικογένεια. Ένα ρόλο οι υποχρεώσεις του οποίου θα αποτελέσουν και το όχημα της εξέλιξης της ιστορίας. Το ξεπέρασμα των προκαταλήψεών που τελικά θα κάνει τον Γουόλτ έναν καλύτερο άνθρωπο, δε γίνεται σε ένα αφηρημένο ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά στην καθημερινή συναισθηματική ζύμωση με τον Τσόου και την αδερφή του Σου.

Προς το τέλος ίσως ο Γουόλτ να μας θυμίσει τον Κλιντ Ήστγουντ του Unforgiven. Μοναχικός ήρωας στο δρόμο προς την εκδίκηση και την καταστροφή. Μόνο επιφανειακά όμως αφού η τελική του επιλογή απέχει από αυτή ενός μοναχικού και απελπισμένου γέρου εκδικητή. Είναι περισσότερο η πράξη ενός αποφασισμένου για όλα πατέρα, παρακαταθήκη στην οικογένεια που αφήνει πίσω. Την οικογένεια του Τσόου και της Σου.