Δελτίο Τύπου - Προβολές Ταινιών Ιούνιος με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες της πόλης μας

Εκτύπωση PDF

Η Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών καλεί τους πολίτες της Πάτρας , έλληνες και μετανάστες, να συναντηθούμε στις πλατείες της πόλης μας, έναν από τους λίγους ελεύθερους δημόσιους χώρους που μας έχει απομείνει, για να μοιραστούμε αληθινές ιστορίες. Απέναντι σε τερατώδεις φήμες και χονδροειδέστατα ψέματα, εμείς αντιπαραβάλουμε έργα του ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου που μιλούν για αληθινές ιστορίες και τον αγώνα των ανθρώπων (ανεξαρτήτου φύλου, φυλής, χρώματος και θρησκείας) για την ζωή.

Το πρόγραμμα των προβολών του Ιουνίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Ιουνίου στην πλατεία της Αγίας Σοφίας στις 9 μμ θα προβληθεί η ταινία του Φιλίπ Λιορέ Welcome.

 

Βρισκόμαστε στη γαλλική πόλη Calais, το βορειότερο σημείο της χώρας, που 22 μόνο μίλια νερού τη χωρίζουν από την Αγγλία. Η πόλη αυτή αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο καθότι ένας μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών περιμένει τη σειρά του να περάσει λαθραία στη Μεγάλη Βρετανία ελπίζοντας πάντα για ένα καλύτερο μέλλον στην απέναντι όχθη της Μάγχης. Ένας από αυτούς είναι και ο 17χρονος Κούρδος Bilal (Firat Ayverdi) που περπάτησε 4.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη με σκοπό να περάσει στην Αγγλία για να συναντήσει την αγαπημένη του Mina (Derya Ayverdi), διαδικασία που στα εφηβικά του μάτια φαντάζει εύκολη. Όταν όμως θα προσπαθήσει να περάσει παράνομα στην Βρετανία πληρώνοντας 500 ευρώ σε κάποιο δουλέμπορο, τα όνειρα του τερματίζονται απότομα.

 

Παρασκευή 17 Ιουνίου στην πλατεία της Νόρμαν στις 9 μμ θα προβληθεί η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα Απ το χιόνι, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1993 με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας και ως καλύτερη ταινία από τη Διεθνή Ένωση κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

 

Δύο φίλοι βορειοηπειρώτες, μαζί με ένα παιδί, περνούν τα σύνορα και έρχονται στην Ελλάδα με σκοπό να βρουν δουλειά και μια καλύτερη ζωή. Στην πορεία όμως, καθώς κατευθύνονται προς την Αθήνα, ανακαλύπτουν ότι δεν ήρθαν στον παράδεισο που ονειρεύτηκαν. Η ιδέα του σεναρίου είναι από το διήγημα Στο χιόνι, που έγραψε ο Σωτήρης Δημητρίου.

 

Παρασκευή 24 Ιουνίου στην πλατεία Τριών Ναυάρχων στις 9 μμ θα προβληθεί η ταινία του Παντελή Βούλγαρη Οι νύφες.

 

Στα 1922 ένα πλοίο σαλπάρει από το λιμάνι της Σμύρνης με προορισμό τη γη της Επαγγελίας. Στο καράβι βρίσκονται 700 κοπέλες καθεμιά έχοντας στα χέρια της την φωτογραφία του μελλοντικού της συζύγου μαζί με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Νίκη μια μοδίστρα από τη Σαμοθράκη που κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα γνωρίσει έναν αμερικανό φωτογράφο που επιστρέφει στην πατρίδα του. Ανάμεσα τους θα εκδηλωθεί ένας απαγορευμένος έρωτας.