Δελτία Τύπου 2013

Επιστολή Αλληλεγγύης για τους Τουρκους Απεργούς Πείνας‏
Εκτύπωση PDF

Εις αναμονή της σημερινής απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά στους αγωνιζόμενους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι διανύουν την 52η μέρα απεργίας πείνας, η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους και ζητά την άμεση απονομή Δικαιοσύνης.

Η κατάσταση της υγείας των Hasan Biber, Erdogan Çakir, Mehmet Yayla και Ahmet Duzgun Yuksel έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Στις 7 Νοεμβρίου οι Erdogan Çakir και Mehmet Yayla μεταφέρθηκαν βίαια στο νοσοκομείο Ασκληπιειό Βούλας ενώ οι Ahmet Duzgun Yuksel και Hasan Biber μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των φυλακών.

Παρά την ιατρική γνωμάτευση για την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας τους, την οποία γνωστοποίησε το προσωπικό του νοσοκομείου, το κράτος απειλεί με διώξεις και προσαγωγές αυτούς και όσους συγγενείς και συναγωνιστές συμπαραστέκονται έξω από το νοσοκομείο.

Μετά και την απαγωγή του Bulut Yayla από το κέντρο της Αθήνας πριν λίγους μήνες και την παράδοσή του στις τουρκικές αρχές, το ελληνικό κράτος πιστό στις ελληνο-τουρκικές συμφωνίες σε συνεργασία με τις μυστικές αρχές, φαίνεται πρόθυμο να καταπατήσει για άλλη μία φορά τις διεθνείς συνθήκες που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων και την έκδοση πολιτικών προσφύγων στη χώρα από την οποία διώκονται!

Στην Τουρκία όπου ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων παράμενει σταθερά γύρω στις 9.000, οι αντιφρονούντες του αντιδημοκρατικού καθεστώτος, οι συνδικαλιστές και οι υπέρμαχοι της πραγματικής Δημοκρατίας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, φυλακίζονται σε κελιά όπου η μέθοδος των βασανιστηρίων δεν υπήρξε ποτέ αναχρονιστική για το καθεστώς.

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στα χνάρια του αντιδημοκρατικού τουρκικού καθεστώτος και η ενδεχόμενη ΠΑΡΑΝΟΜΗ έκδοση των πολιτικών αγωνιστών θα επιβεβαιώσει και θα ενισχύσει τις αντιδημοκρατικές κρατικές τακτικές που έχουν ήδη πλήξει και όλους όσους ζουν στην Ελλάδα.

 

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΣΤΡΙΩΝ

Δελτίο τύπου 17/10/2013
Εκτύπωση PDF

Πάτρα, 17/10/2013

Οι συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χ.Α. σίγουρα ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά πως τα κίνητρα για την ξαφνική επιθυμία απονομής Δικαιοσύνης από τα κυβερνητικά κόμματα, που είχαν νωρίτερα στρώσει το χαλί για την είσοδο των νεοναζί στο Κοινοβούλιο, είναι καθαρά επικοινωνιακά.

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους μαχαιροβγάλτες της ΧΑ δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη δολοφονία. Ήταν όμως αυτή που ξεσήκωσε την κατακραυγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας για τη σκανδαλώδη ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη ναζιστική συμμορία. Είχαν προηγηθεί δολοφονίες μεταναστών και δεκάδες επιθέσεις και κακοποιήσεις σε μετανάστες, σε καλλιτέχνες, σε ομοφυλόφιλους, σε αριστερούς, σε συνδικαλιστές. Και, το κυριότερο, είχε προηγηθεί η συστηματική συγκάλυψη αυτών των εγκλημάτων από την πλευρά των διωκτικών αρχών και της πολιτικής ηγεσίας. Είχε προηγηθεί η ανήκουστη δημόσια διαπόμπευση των εξαθλιωμένων, άρρωστων πορνών από το Λοβέρδο, το παραλήρημα του Γεωργιάδη ότι «θα τους (σσ, στους μετανάστες) κάνουμε τη ζωή δύσκολη», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι βασανισμοί στα αστυνομικά τμήματα. Η εκκωφαντική σιωπή της Δικαιοσύνης.

Οι αρρωστημένες ιδέες ότι οι άνθρωποι δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα στη ζωή, τη μόρφωση, την εργασία, την υγεία, δεν είναι δυστυχώς μόνο στα κεφάλια των εγκληματιών της ΧΑ. Υποστηρίζονται, αμέσως ή εμμέσως, και από στελέχη της μνημονιακής μας κυβέρνησης. Οι αρρωστημένες ιδέες ότι οι πρόσφυγες πολέμου πρέπει να αφήνονται να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο ή να αιχμαλωτίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι πολιτική επιλογή υπουργών μας.

Το Σάββατο 12/10/13 η Κίνηση επισκέφθηκε άλλη μια φορά το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου, παίρνοντας μέρος σε αποστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του Ευρώ-Μεσογειακού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (REMDH) και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), συνοδεία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή. Εκεί διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά ο συνωστισμός σε ανεπαρκείς και ακατάλληλους χώρους, ο ανεπαρκής προαυλισμός, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νομικής και ψυχολογικής
υποστήριξης, η ανεπαρκής σίτιση, η έλλειψη ζεστού νερού. Οι κρατούμενοι – οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, εκτός από το να «βρίσκονται χωρίς χαρτιά» - κατήγγειλαν ακόμα και χρήση βίας από τους αστυνομικούς φρουρούς.

Μήπως είναι ώρα, εφόσον η Κυβέρνηση αποφάσισε να “πατάξει” τους υποστηρικτές των ναζιστικών καθεστώτων, να κλείσει και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που τα ναζιστικά καθεστώτα καθιέρωσαν;

Ανακοίνωση 8/10/2013
Εκτύπωση PDF

Σε καιρούς που το αίσθημα της αλληλεγγύης τονώνεται ιδιαίτερα έστω και λόγω βίαιων ανατροπών, προκύπτουν περισσότερες δομές οι οποίες βασίζονται στη συλλογική και ισότιμη συνεισφορά και δράση των μελών τους.

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών, η οποία από το 2007 λειτουργεί με ανοικτές συνελεύσεις/διαδικασίες και ισότιμη συμμετοχή των μελών της, ανακοινώνει πως στο χώρο της (Ιωάννου Βλάχου 19) θα συστεγάζεται πλέον με το “ΣΤΑΚΡΑΕΛΙ”, ένα Δίκτυο Τοπικής Αλληλέγγυας Οικονομίας το οποίο λειτουργεί βάσει παρόμοιων αρχών με αυτών της Κίνησης.

Επιπλέον, με αφορμή το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, ανακοινώνεται ότι έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες από το σχολείο Ελληνικών Εν Κινήσει, τα οποία πραγματοποιούνται στο χώρο της Κίνησης.

(Οι συνελεύσεις της Κίνησης πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 21.00)

Με τούβλα και τσιμέντο χτίζουν τη δημοκρατία
Εκτύπωση PDF

Ξημερώματα 5ης Αυγούστου, λίγες ώρες μετά την επέτειο της δικτατορίας του Μεταξά, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν βίαια και εκκένωσαν τις τρεις καταλήψεις- αυτοδιαχειριζόμενους χώρους της Πάτρας: το ιστορικό Παράρτημα, το Μαραγκοπούλειο και το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο ΤΕΙ. Συνελήφθησαν 5 άτομα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο Μαραγκοπούλειο και προσήχθησαν άλλοι 11 αλληλέγγυοι/ες, που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Στους 5 συλληφθέντες φορτώθηκαν αστείες κατηγορίες (ρευματοκλοπή, διατάραξη οικιακής ειρήνης, παράβαση του νόμου περί όπλων κ.ά.) και αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι μέχρι τη δικάσιμη διαδικασία.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με το χτίσιμο -από συνεργεία του Δήμου- της εισόδου του Παραρτήματος! Του χώρου που το 1973 ήταν το κέντρο των εξεγερμένων φοιτητών ενάντια στη χούντα. Του χώρου που τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και τις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του 73. Το μήνυμα σαφές: όποιος σκέπτεται και αγωνίζεται είναι επικίνδυνος.

Το κράτος για άλλη μια φορά έκανε μια επίδειξη πυγμής, όπως μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Επιτίθεται και τρομοκρατεί όλες τις κοινωνικές ομάδες που ξεφεύγουν από την αντίληψή του περί “Νόμου και Τάξης”: από τους εργαζόμενους του Μετρό και τους εκπαιδευτικούς μέχρι τους πρόσφυγες/μετανάστες και τις οροθετικές, από την ΕΡΤ και τη Χαλκιδική, μέχρι τους ελεύθερους κατασκηνωτές και τους γυμνιστές, όλοι πλέον θεωρούμαστε “εσωτερικοί εχθροί”. Μια “πυγμή” βέβαια που γίνεται δουλικότητα απέναντι στις επιχειρήσεις που καταπατούν δημόσια γη (Χρυσός ΑΕ) ή αυθαιρετούν (The Mall), απέναντι σε τραπεζίτες που στήνουν τράπεζες για να ιδιοποιηθούν κεφάλαια, απέναντι σε εφοπλιστές που αποδίδουν λιγότερους φόρους από τους ναυτεργάτες που απασχολούν. Μια “πυγμή” που υποκρύπτει την πλήρη σύμπλευση της Κυβέρνησης με την Τρόικα και τις διαταγές της...

Αλλά και μια “πυγμή” που μετατρέπεται σε επίσημη κρατική ανοχή και συχνά προστασία της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής (όχι, η σβάστικα του Κασιδιάρη δεν εκπλήσσει κανέναν). Μπορεί να εξηγηθεί κάπως αλλιώς η ουσιαστική συστέγαση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία στη Γούναρη; Μπορεί να εξηγηθεί κάπως αλλιώς το γεγονός πως δεν έχει γίνει ποτέ μια σύλληψη για ρατσιστική επίθεση στην πόλη μας, ενώ αυτές εδώ και δύο χρόνια καλά κρατούν; (προ εβδομάδας μέλη της Κίνησης συνόδευσαν στο νοσοκομείο ένα 32χρονο πρόσφυγα από τη Συρία που είχε δεχθεί απρόκλητη άγρια επίθεση στην Ακτή Δυμαίων από τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε μηχανές). Φαίνεται λοιπόν ότι η τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής ενάντια στους σκεπτόμενους, τους αγωνιζόμενους και τους διαφορετικούς εξυπηρετεί ακριβώς τα σχέδια της κυβέρνησης... Μας έριξαν το βιοτικό επίπεδο, μας παίρνουν τις δουλειές μας, θέλουν να πάρουν και την ελευθερία μας. Κάπου πρέπει να τους σταματήσουμε.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ Πάτρα, 06-08-2013

Δελτίο Τύπου 18/04/13
Εκτύπωση PDF

Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση εις βάρος απλήρωτων εργατών στη Μανωλάδα, τους οποίους μισθωμένοι μπράβοι των εργοδοτών δε δίστασαν να πυροβολήσουν εν ψυχρώ όταν εκείνοι ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Το οικονομικό θαύμα της Ηλείας με τα έσοδα των φραουλοπαραγωγών να διπλασιάζονται έχει πρωτεργάτες τους εξαθλιωμένους μετανάστες τους οποίους, σαν εργάτες με ημερομηνία λήξης, πετούν στην κυριολεξία στο δρόμο ή παραδίδουν στα χέρια των χρυσαυγιτών και της αστυνομίας αφού ολοκληρώσουν τη δουλειά τους και αμέσως τους αντικαθιστούν με νέα θύματα-εργάτες.

Η κυβερνητική ανοχή αλλά και αυτή της ίδιας της κοινωνίας απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι υφίστανται την εξευτελιστική μεταχείριση των τσιφλικάδων προκειμένου να επιβιώσουν, πρέπει να λάβει τέλος και οι υπαίτιοι να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Δεν έχουμε ξεχάσει τα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί στα αιματοβαμμένα “φραουλοχώραφα”. Το 2009 αγρότες γρονθοκόπησαν, έδεσαν σε δίκυκλο δύο μετανάστες και τους έσυραν στο κέντρο του χωριού. Το 2011 απεσταλμένοι του “Βήματος”, ο δημοσιογράφος Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου που πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια της Μανωλάδας, δέχτηκαν μαφιόζικη επίθεση από παραγωγό της περιοχής. Το 2012 άλλος ένας μετανάστης υπέστη βασανιστήρια από δύο κατοίκους της περιοχής.

Τα παραπάνω περιστατικά αποτελούν το επιστέγασμα της βίαιης καθημερινότητας των εργατών, κατά την οποία οι εργάτες δουλεύουν όλη μέρα, μένουν σε παραπήγματα τα οποία τους νοικιάζουν έναντι 100-150 ευρώ και όταν “τολμήσουν” να ζητήσουν τα δεδουλευμένα, εκδιώκονται από τους παραγωγούς οι οποίοι είτε τους “καρφώνουν” ως παράνομους μετανάστες στην αστυνομία η οποία με τη σειρά της, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις όπως αυτή που φέρει το άκρως εξοργιστικό και ειρωνικό όνομα “¨Ξένιος Ζεύς”, τους οδηγεί σε κέντρα κράτησης είτε τους τραμπουκίζουν με τη βοήθεια χρυσαυγιτών.

Μήπως δεν είναι αρκετά σοβαρά αυτά τα εγκλήματα ώστε να αποσπάσουν για λίγο έστω την προσοχή της τρικομματικής κυβέρνησης από το “δύσκολο” έργο της βίαιης καταστολής των δημοκρατικών, εργασιακών και ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας;

Το κατηγορητήριο πότε θα στραφεί επιτέλους στους θύτες; Πότε θα πάψουν να βασανίζονται, να φυλακίζονται και να δολοφονούνται τα θύματα; Ποιος δεν βλέπει πλέον πόσο πιθανό είναι “αύριο”, στη θέση αυτών των εργατών που, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους και διεκδικώντας θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καραμπίνες των αφεντικών, να είμαστε εμείς;

Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά, ως ηθικός αυτουργός που κάνει πλάτες στην εργοδοσία η οποία καταργεί εργασιακά δικαιώματα, συντηρεί και ενδυναμώνει την πολιτική του ρατσισμού που χτίζει τείχη και στρατόπεδα συγκέντρωσης, αρνείται το δικαίωμα της ιθαγένειας σε παιδιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη χώρα και επιμένει να διατηρεί χιλιάδες μετανάστες στην “παρανομία” αντί να τους νομιμοποιεί.

Απαιτούμε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα εις βάρος των απλήρωτων, εξαθλιωμένων αυτών εργατών.

Καλούμε τον λαό της Ηλείας να καταδικάσει την ρατσιστική και εγκληματική πράξη που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο περιστατικών ρατσιστικής βίας.

Προσδοκούμε ότι τα εργατικά σωματεία θα πάρουν θέση και θα πράξουν οργανωμένα και αλληλέγγυα απέναντι στο σύγχρονο δουλεμπόριο και τις τραγικές συνθήκες εργασίας που δεν μοιάζουν τόσο ξένες και μακρινές πλέον ακόμα και στον Έλληνα εργαζόμενο.

Καλούμε την Περιφέρεια και τον κ. Κατσιφάρα, περιφερειάρχη, να πάρει σαφή θέση και να ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου.

ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/-ΣΤΡΙΩΝ