ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ 2010

Δελτίο Τύπου 29/11/2010
Εκτύπωση PDF

Στις 27/11/10 Ιταλός οδηγός νταλίκας τραυματίζει θανάσιμα στην Εθνική οδό Αφγανό πρόσφυγα 24 χρονών, πατέρα τριών παιδιών συνθλίβοντάς τον σε σταματημένη σε φανάρι νταλίκα. (θυμηθείτε! Παρόμοιο περιστατικό έγινε στην πόλη μας πριν λίγους μόνο μήνες). Η Τροχαία χαρακτήρισε το περιστατικό ως τροχαίο ελαφράς μορφής -τόσο ελαφράς, που ο Ιταλός οδηγός αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του (χωρίς καν να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφορου) με προφορική εντολή της εισαγγελέως, τόσο ελαφράς(!!!) που ο τραυματίας παρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα. Παρά το θάνατο και παρά τις καταθέσεις πολλών αυτοπτων μαρτύρων ότι ο οδηγός δεν φρενάρησε, αλλά έριξε την νταλίκα στο θύμα του, η Τροχαία και η Εισαγγελία αρνήθηκαν με πείσμα να δεχτούν τα γεγονότα και να προχωρήσουν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του με άδικο τρόπο και επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί και υποβαθμιστεί η σοβαρότητα του γεγονότος.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ζωής ( προσφύγων ή μη) είναι υπόθεση όλων μας.

Ας μη γίνουμε και εμείς συνένοχοι.

Να μην περάσει έτσι

ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ

Δελτίο Τύπου 25/11/2010
Εκτύπωση PDF

Πάτρα, 25/11/2010

Εκατοντάδες πρόσφυγες, κάποιοι από αυτούς ανήλικοι, μοιράζονται μαζί μας αυτή τη πόλη αλλά ζούνε άστεγοι, εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι, χωρίς χαρτιά, χωρίς ζωή, χωρίς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Τους βλέπουμε να ψάχνουν στα σκουπίδια μας για ένα κομμάτι ψωμί, για ένα ρούχο ή για ένα παπούτσι, στέκονται σε διάφορες γωνιές της πόλης ζητώντας να τους βοηθήσουμε, περιφέρονται στους δρόμους της αναζητώντας τη τροφή της ημέρας. Η πολιτεία τους έχει γυρίσει τη πλάτη, οι τοπικές αρχές κάνουν ότι δε τους βλέπουν, μη τους γυρίσουμε και εμείς τη πλάτη.

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών καλεί όλους τους πατρινούς πολίτες να συνεισφέρουν σε είδη πρώτης ανάγκης, σε όποιο βαθμό μπορεί ο/η καθένας/μια, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 στη πλατεία Γεωργίου. Συγκεντρώνουμε ανδρικά ρούχα και παπούτσια, παπλώματα, κουβέρτες, γάλα, κονσέρβες (χωρίς χοιρινό), όσπρια, ζυμαρικά κ.α.

Σας περιμένουμε να μας στηρίξετε με τη παρουσίας σας και την προσφορά σας.

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Δελτίο Τύπου 10/9/2010
Εκτύπωση PDF

Αστυνομική επιχείρηση στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ του Αγ. Ανδρέα τη Τετάρτη 8/9/2010

Ο μεταμεσονύχτιος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, κατά τον οποίο ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταργήθηκε δίνοντας τη θέση του στην υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε άλλο υπουργείο, ήταν μια καλή ευκαιρία να ασκηθεί επιχείρηση “μεταναστευτικής πολιτικής” από τον κατεξοχήν αρμόδιο στη Πάτρα, την ΕΛ.ΑΣ.

Τη Τετάρτη το πρωί διενεργήθηκε συντονισμένη επιχείρηση στο χώρο του αμαξοστασίου του ΟΣΕ του Αγ.Ανδρέα με αφορμή την έρευνα για ναρκωτικές ουσίες. Το αποτέλεσμα; Περίπου 160 πρόσφυγες, αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, που είχαν βρει καταφύγιο εκεί να πεταχτούν στη θάλασσα,για ακόμη μια φορά! Οι αστυνομικές δυνάμεις ανάγκασαν τους πρόσφυγες, που εκείνη την ώρα κοιμόντουσαν στο χώρο του αμαξοστασίου, να φύγουν προς την παραλία της Ακτής Δυμαίων χωρίς να πάρουν μαζί τα όποια λίγα υπάρχοντα τους, μια κουβέρτα, ένα στρώμα, μερικά ρούχα. Και πάλι αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν κυνηγημένοι χωρίς καμία προστασία από τα καιρικά φαινόμενα, χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε τουαλέτα, χωρίς την όποια προοπτική για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη πάλι δίνοντας ακόμη μια “λύση”, όπως ένα χρόνο πριν με την κατεδάφιση του καταυλισμού της Ηρώων Πολυτεχνείου, παραβλέποντας την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου της 15ης Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με αυτή, συγκροτήθηκε η “Επιτροπή για το ζήτημα των Προσφύγων και των Μεταναστών” με ευρεία συμμετοχή φορέων και οργανώσεων που θα εξέταζε προτάσεις και λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα και μέχρι να βρεθεί βιώσιμη πολιτική λύση ζήτησε τη παύση κάθε κατασταλτικής δραστηριότητας στο χώρο που διαμένουν οι πρόσφυγες στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Αυτή η απόφαση δεν έγινε σεβαστή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αλλά αγωνιζόμαστε να είναι η τελευταία.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Πάτρας να συνδράμουν με τη συμμετοχή τους στη πρακτική συμπαράσταση των προσφύγων (και με τη προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα ρουχισμό) και να σταθούμε δίπλα τους διατρανώνοντας τη αντίθεση μας σε τέτοιου είδους πρακτικές που τους εξωθούν στην εξαθλίωση. Η συγκέντρωση συμπαράστασης – διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη και ώρα 11:00 στο πάρκινγκ της Ακτής Δυμαίων απέναντι από το σούπερμαρκετ METRO.

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη να εκφράσουν δημόσια τη θέση τους στο ζήτημα Η Κίνηση θα ζητήσει ακόμη ενόψει των εκλογών να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα της Πάτρας.

Η βαρβαρότητα δεν έχει θέση στην πόλη μας!
Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

Δελτίο Τύπου 29/1/2010
Εκτύπωση PDF

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες ως εκκίνηση νέων αγώνων

Σας προσκαλούμε σε συνέντευξη Τύπου  τη Παρασκευή 29/1/2010, στις 12.00 στα γραφεία της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, Ι. Βλάχου 19 (ισόγειο).

Θέμα της είναι ο σχολιασμός του νομοσχέδιου για τους μετανάστες που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανοικτής διαβούλευσης. 
Είναι γεγονός ότι η ελληνική Πολιτεία από τότε που η Ελλάδα έγινε χώρα μεταναστών εναρμονίζει την πρακτική της στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο που αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Πλήθος εγκλωβισμένων μεταναστών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κοινωνικά στην Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα όμηροι των πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών της Διοίκησης και των μεσαιωνικών συνθηκών της μαύρης εργασίας. Επιπρόσθετα, τα παιδιά των μεταναστών, παιδιά που είναι στο ίδιο
σχολείο με , με τα ίδια όνειρα και τις ίδιες ανησυχίες τιμωρούνται για το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος αρνείται στους γονείς τους αυτά τα οποία ως Έλληνες μετανάστες διεκδικήσαμε επί σειρά ετών.
Η λογική του νομοσχεδίου είναι ενταγμένη στη λογική του de facto διαχωρισμού των μεταναστών σε και . Δεν περιλαμβάνει την παραμικρή ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ρύθμιση για όσους δεν έχουν ή για όσους δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους επειδή δεν είχαν τα απαιτούμενα ένσημα και το εισόδημα.
Ωστόσο, καθιερώνει νέα δεδομένα στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που κινούνται στην κατεύθυνση της ένταξης των μεταναστών γενιάς  στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου κι όχι του αποκλεισμού. Παράλληλα, δημιουργεί μέτωπα στην ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που δεν αφήνουν κανένα μας να σταθεί αρνητικός ή αδιάφορος σ΄ αυτές τις εξελίξεις.
Είναι φυσικό η όποια αλλαγή επί τω βελτίω του θεσμικού πλαισίου μετανάστευσης να μας βρίσκει σύμφωνους. Θα αγωνιστούμε όμως για να μην χρησιμοποιηθεί  η διεκπεραίωση του αυτονόητου - να  μην απειλούνται δηλαδή με απέλαση όσοι μεγάλωσαν και γεννήθηκαν εδώ, για να παγιώσει διαχωρισμούς και να συνδράμει στο χτίσιμο της Ευρώπης-φρούριο.
Θεωρούμε αυτονόητη την ενεργητική στάση μας, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των μεταναστών/στριών να διεκδικήσουν στο μέλλον όσα το ελληνικό κράτος τους αρνείται σήμερα

Πάτρα, 29/01/2010

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ