Γράμμα ενός αφγανού πρόσφυγα

Εκτύπωση PDF

Στην Ασιατική Ήπειρο υπήρχε μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό, σπουδαία πρόσωπα, φιλοσόφους, ποιητές που διαβάζονται σε όλη την Ασία (για να μιλήσει κανείς γι’ αυτά θα χρειαζόταν πάρα πολύ χρόνο).

Δυστυχώς, σήμερα, ο κόσμος δεν γνωρίζει τίποτα για το Αφγανιστάν. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το Αφγανιστάν μόνο από το όνομα του Μπιν Λάντεν, ο οποίος έγινε η ταυτότητα του Αφγανιστάν. Ο Μπιν Λάντεν, για όσους δεν γνωρίζουν, κατάγεται από την Υεμένη - από την πλευρά του πατέρα - και τη Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της μητέρας. Είναι δηλαδή Άραβας. Το Αφγανιστάν καμία σχέση δεν έχει με τους Άραβες και δυστυχώς, η χώρα, παρόλο που είχε αρχαίο πολιτισμό και ιστορία, σήμερα τη γνωρίζει ο κόσμος μόνο από το όνομα ενός Άραβα. Τα τελευταία 30 χρόνια με τη Σοβιετική εισβολή ξεκίνησε ο πόλεμος. Τι μας άφησε ο πόλεμος; Καταστροφή και μεγάλο αριθμό προσφύγων. Η προσφυγιά των Αφγανών δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα. Σήμερα, τα παιδιά μας γεννήθηκαν στον πόλεμο, δηλαδή ένας νέος 27 χρόνια από τότε που άνοιξε τα μάτια του δεν είδε τίποτα άλλο παρά πόλεμο, καταστροφή και αίμα. Δεν άκουσε άλλο ήχο παρά τον ήχο της βόμβας. Αυτοί οι νέοι θα έπρεπε να είναι στα σχολεία, να σπουδάζουν.

Ποιοι είναι όμως οι Ταλιμπάν; Το χέρι της Δύσης που κινεί τον πόλεμο. Όταν μπήκε η Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, τότε η Αμερική και η Ευρώπη ενδιαφέρθηκαν για το Αφγανιστάν για να εμποδίσουν τη Ρωσία να φτάσει στον Περσικό Κόλπο. Όταν έφυγαν όμως από εκεί, το Αφγανιστάν ξεχάστηκε. Δεν θυμήθηκαν την καταστροφή που είχε γίνει στο Αφγανιστάν, τα ορφανά, τις χήρες, τα παιδιά που πεινούσαν. Ξαφνικά εμφανίστηκαν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και αυτό είναι άλλη ιστορία που λόγω του χρόνου δε μπορούμε να πούμε εδώ. Οι φανατικοί Ταλιμπάν δεν χωρούσαν ανάμεσα μας, απαγόρευσαν στις γυναίκες να βγαίνουν έξω, απαγόρευσαν την τηλεόραση γιατί ήταν αμαρτία, απαγόρευσαν τη μουσική και άλλαξαν τελείως το νόημα του Ισλαμισμού. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τέτοια καταστροφή στο Ισλάμ. Θα αναρωτιέμαι για πάντα γιατί ο ΟΗΕ και οι G8 (8 δυνατοί του κόσμου) εδώ και τριάντα χρόνια παρά τις τεράστιες καταστροφές και τους πρόσφυγες δεν αποφάσισαν ούτε μια φορά να προσφέρουν μια ουσιαστική βοήθεια. Από την 11η Σεπτεμβρίου που χτυπήθηκαν οι δίδυμοι πύργοι και ο κόσμος ένιωσε ότι κινδυνεύει από τους τρομοκράτες, τότε θυμήθηκαν ξανά το Αφγανιστάν με την άδεια του ΟΗΕ και των G8.

Πολλές φορές ονειρεύτηκα οι δυνατοι να ανοίξουν για μια φορά πραγματικά τα μάτια τους και να ακούσουν τη συνείδηση τους.

Ήρθα εδώ εκπροσωπώντας όλους τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν βασανιστεί και έχουν περάσει δύσκολα και να σας πω ότι ακόμα υπάρχουμε, ακόμα είμαστε ζωντανοί έχουμε την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας.

Η ιστορία είναι μάρτυρας για το τι έκαναν οι Δυτικές χώρες στο Αφγανιστάν. Το Αφγανιστάν ακόμα ταλαιπωρείται χωρίς να έχει τιμωρηθεί κανείς. Το 97% του κόσμου στο Αφγανιστάν έμειναν αναλφάβητοι στον 21ο αιώνα. Δεν έμεινε ούτε τεχνολογία ούτε γεωργία, ούτε τίποτα.

Τέλος να σας πω τι μας άφησε ο πόλεμος: 4.000.000 νεκρούς, περίπου 1.000.000 χήρες και πάνω από 1.500.000 ορφανά παιδιά, και το 85% του πληθυσμού με ψυχολογικά προβλήματα.

Εύχομαι να μην έχετε ποτέ πόλεμο και καταστροφή στη χώρα σας, γιατί εμείς ξέρουμε τι θα πει πόλεμος, τι θα πει προσφυγιά, τι θα πει να μην έχεις πατρίδα.

Ένας Αφγανός πρόσφυγας