Δελτία Τύπου 2012

Δελτίο Τύπου 13/10/2012
Print PDF

Πάτρα, 13-10-2012

Τους τελευταίους μήνες στην Πάτρα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος ανυπεράσπιστων προσφύγων και μεταναστών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Νεοναζιστικές συμμορίες, ντυμένες με τον κοινοβουλευτικό μανδύα αλλά εξοπλισμένες με κράνη, ρόπαλα κι άλλα επικίνδυνα αντικείμενα, εξορμούν και επιτίθενται σε οποιονδήποτε δεν τους μοιάζει για «Έλληνας» ή εν γένει «δικός τους». Οι αρχές ποιούν την νήσσαν˙ οι νεοναζί συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, οι μετανάστες αν τολμήσουν να καταγγείλουν το γεγονός στην Αστυνομία καταλήγουν κρατούμενοι λόγω έλλειψης εγγράφων. Στη μοναδική περίπτωση που έγινε μια σύλληψη, μετά τον ανηλεή και δυνητικά θανατηφόρο ξυλοδαρμό ενός Τυνήσιου μετανάστη στην Ακτή Δυμαίων και επειδή έτυχε να υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, το αποτέλεσμα είναι οικτρό: ο δράστης, που έχει αναγνωριστεί τόσο από τους μάρτυρες όσο και από το θύμα, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος, η δίκη του δε έχει ήδη αναβληθεί πολλάκις με προφανή σκοπό να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Στο πλαίσιο αυτό της ατιμωρησίας, τα γεγονότα της Πέμπτης στα Ψηλαλώνια δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Αυτό που σοκάρει είναι η στάση της Αστυνομίας: ενώ δεν παρενέβη καθόλου κατά τη διάρκεια της συμπλοκής των μελών της Χρυσής Αυγής με τους αντιεξουσιαστές, προχώρησε σε εννιά προσαγωγές αρκετή ώρα μετά τα γεγονότα και σε διαφορετικά σημεία της πόλης, δεν αποδεικνύεται δηλαδή καμία των προσαχθέντων σχέση με τα επεισόδεια. Στους τέσσερις έχουν φορτωθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με μοναδικό στήριγμα τη μαρτυρία των μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι υποτίθεται πως τους αναγνώρισαν παρόλο που φορούσαν κράνη! Επίσης δεν είχε προηγηθεί περιγραφή των υπόπτων, η διαδικασία της αναγνώρισης δηλαδή ήταν τελείως παράτυπη. Φαίνεται λοιπόν πως υπήρχε στόχευση εναντίον συκγεκριμένου ιδεολογικού χώρου.

Το ζήτημα αυτό είναι βαθύτατα πολιτικό. Από την κάλυψη των νεοναζί, τώρα το κράτος περνάει στην ανοιχτή συνεργασία μαζί τους με σκοπό την ποινικοποίηση της αντίθετης φωνής. Η Χρυσή Αυγή με την Αστυνομία του Δένδια τρομοκρατούν , όχι μόνο μετανάστες, αλλα και ανθρώπους της Τέχνης, ανθρώπους με διαφορετικό σεξουαλικό ή θρησκευτικό προσανατολισμό από τον κατεστημένο, ανθρώπους με αριστερή πολιτική παρουσία ,δημάρχους που πραγματοποιούν κοινωνικό έργο, κάθε Σκεπτόμενο Άνθρωπο τελικά.

Σε μια περίοδο ακραίας επίθεσης κατά του βιοτικού επιπέδου και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, κράτος και παρακράτος δείχνουν ότι θα βαδίσουν χέρι-χέρι, προκειμένου να τσακίσουν κάθε αντίσταση. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Ανακοίνωση για τον "Ξένιο Δία"
Print PDF

Τη Δευτέρα 1/10/2012 εκτυλίχθηκε στην Πάτρα μια γιγαντιαίων διαστάσεων επιχείρηση της Αστυνομίας, ένα πραγματικό πογκρόμ ενάντια στο πιο εξαθλιωμένο ίσως κομμάτι της κοινωνίας μας, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές οδηγίες, η Αστυνομία εισέβαλε σε δεκάδες σπίτια, μάζεψε εκατοντάδες άστεγους ανθρώπους από το δρόμο, χτένισε κυριολεκτικά ολόκληρες περιοχές, καταπατώντας το στοιχειώδες δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταλήγοντας – για όποιον μπορεί ακόμα να σκέφτεται λογικά- σε ουσιαστικό φιάσκο. Το ένα τρίτο των προσαχθέντων είχαν νόμιμα έγγραφα και ελευθερώθηκαν, ενώ οι ανήλικοι που συνελήφθησαν θα αφεθούν επίσης ελεύθεροι σύντομα.

Και το πογκρόμ αυτό έγινε τη στιγμή που η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, έχουν βαλθεί να εξαθλιώσουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της φτώχειας και της ανεργίας εφευρίσκει στο πρόσωπο των προσφύγων και των μεταναστών τους δήθεν υπεύθυνους της κρίσης επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει το λαό από τους πραγματικούς ενόχους, και σπαταλά μεγάλα ποσά σε επιχειρήσεις-σκούπα την ώρα που οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και η κοινωνική πρόνοια εγκαταλείπεται. Παράλληλα δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την καταστολή που επιφυλάσσει για όσους αγωνίζονται και αντιστέκονται στον αυταρχισμό της.

Υιοθετώντας το κυνήγι μεταναστών σε επίσημη κρατική πολιτική, η κυβέρνηση καθιστά τέταρτο κυβερνητικό εταίρο τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υποδεικνύοντάς της ότι οι εγκληματικές ρατσιστικές επιθέσεις όχι μόνο θα μείνουν ατιμώρητες αλλά ενθαρρύνονται ως συμπλήρωμα στο κυβερνητικό έργο. Όταν η επίσημη Πολιτεία δρα ρατσιστικά, δεν είναι καθόλου να απορεί κανείς πως ολόκληρη η κοινωνία οδηγείται στον εκφασισμό.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι η μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών δεν είναι κάτι ξένο για μας, είναι μια εικόνα από το δικό μας κοντινό μέλλον. Απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας και της καταστολής, τα συμφέροντα των από κάτω, ντόπιων και μεταναστών, είναι κοινά. Ο μόνος δρόμος είναι η αλλελεγγύη μεταξύ μας και ο κοινός αγώνας ενάντια σε αυτούς που μας στερούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών προέβη σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαϊας, όπου μάλιστα δέχθηκε απειλές από αστυνομικό της φρουράς.

Καλούμε τον κόσμο της Πάτρας, οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνητικό πογκρόμ την Πέμπτη στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Γεωργίου

Δελτίο Τύπου 24-7-2012
Print PDFΣτις 24-6-2012 μία περίπολος Πατρινών που εσχάτως αρέσκονται στο κυνήγι μεταναστών έδειρε ανηλεώς έναν εικοσιτετράχρονο Τυνήσιο στην περιοχή των Ιτεών. Το επεισόδιο είναι γνωστό και έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα. Λόγω αυτής της νεοφανούς για την πόλη μας συμπεριφοράς “Ελλήνων” κατά συνανθρώπων μας που αυξάνουν με ρυθμό χιονοστιβάδας τους τελευταίους μήνες αναλάβαμε τη νομική ( μήνυση εναντίον αναγνωρισμένου δράστη ) και υλική υποστήριξη του νεαρού Τυνήσιου που ήταν έντρομος, τραυματισμένος και μόνος σε μία ξένη αλλά όχι, ακόμα, αφιλόξενη χώρα.

Οι μετανάστες φεύγουν από τις χώρες τους για διάφορες αιτίες: πόλεμοι, φτώχεια, οικολογική καταστροφή. Εμείς θέτουμε τους ανθρώπους υπεράνω των κερδών και της κατίσχυσης της αγοράς που προκαλεί τη φτώχεια, τους πολέμους και την οικολογική καταστροφή. Τούτο σημαίνει πως είμαστε στο πλάι και των κατοίκων των Ιτεών που υφίστανται με τον τρόπο τους τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομίας.

Καταδικάσαμε άλλωστε τον οδυνηρό θάνατο ενός Έλληνα συνανθρώπου μας, ενός νέου ανθρώπου που βύθισε στο πένθος συγγενείς και φίλους του. Δεν υπήρξε Πατρινός που δεν συνταράχθηκε από τη δολοφονία αυτή, δολοφονία της οποίας οι δράστες, πιθανώς μετανάστες, δεν έχουν ακόμα εντοπισθεί.

Δεν είναι όμως όλοι οι μετανάστες δολοφόνοι, ούτε είναι όλοι οι Έλληνες δολοφόνοι επειδή κάθε τόσο Έλληνας σκοτώνει Έλληνα για διάφορες αιτίες.

Οι αντεκδικήσεις κατά πάντων είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτες. Ο Τυνήσιος είναι ένας νέος, καλλιεργημένος άνθρωπος που αναζητά καλύτερη ζωή, όπως άλλωστε και τόσα Ελληνόπουλα που μεταναστεύουν πια καθημερινά. Αν είχαν γίνει όλα αυτά που φωνάζουμε από χρόνια να γίνουν ( προστασία των ανηλίκων, παροχή ασύλου σε όσους το δικαιούνται, νόμιμα χαρτιά, κέντρα φιλοξενίας ) το πρόβλημα δεν θα είχε οξυνθεί ώστε να το εκμεταλλεύονται νεοναζί που ύπουλα και θρασύδειλα ομαδικώς επιτίθενται σε μετανάστες, τώρα τελευταία και σε Ρομά, αύριο σε Έλληνες αναξιοπαθούντες.

"Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος.  Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε κανείς πια ν' αντισταθεί μαζί μου..."

(μεταφορά από Μπ. Μπρέχτ)

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Δελτίο Τύπου 23/5/2012
Print PDF

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του Αθανάσιου Λαζανά, τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι κάθε φορά το θύμα και ποιος ο θύτης, ανεξάρτητα από τα εκάστοτε κίνητρα, η εν ψυχρώ δολοφονία ενός ανθρώπου αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα.

Μόνη αρμόδια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για την απόδοση ευθυνών και ποινών, είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Ίσως αυτό δεν είναι αρκετό για να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας του θύματος. Ζούμε όμως σε μια συντεταγμένη πολιτεία και οφείλουμε να τηρούμε κάποιους στοιχειώδεις κανόνες. Τα φαινόμενα αυτοδικίας δεν συνάδουν με το δημοκρατικό μας πολιτισμό. Πολύ περισσότερο είναι αυταπόδεικτα παράλογος ο ισχυρισμός ότι, αφού ένας ξένος σκότωσε έναν Έλληνα, πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι ξένοι. Αν ο δράστης τύχαινε να είναι Έλληνας, κανείς δεν θα ζητούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων των Ελλήνων. Με ψύχραιμο νου όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε.

Αντίθετα όμως, με φρίκη παρακολουθήσαμε το σκηνικό τρόμου που εκτυλίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πειραϊκής- Πατραϊκής για δυο συνεχόμενα βράδια. Ακραία και αντιδημοκρατικά στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν την αναστάτωση από το συμβάν και μετέτρεψαν την περιοχή σε κόλαση. Εξοπλισμένοι για πόλεμο, πολιορκούσαν τους μετανάστες που είχαν καταφύγει στο εργοστάσιο και επιτίθεντο στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποτρέψουν νέες και παράλογες αιματοχυσίες, να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές από το οργανωμένο ακροδεξιό μένος. Απολογισμός: αστυνομικοί τραυματισμένοι, άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της ρίψης χημικών, πυρκαγιές, εικόνα καταστροφής, αίσθημα ανασφάλειας παντού. Οι κάτοικοι μιας μεγάλης περιοχής να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Γνωρίζουμε ότι οι περίοικοι της Πειραϊκής- Πατραϊκής, μιας ούτως ή άλλως υποβαθμισμένης περιοχής, αντιμετώπιζαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Είμαστε όμως σίγουροι ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, όπως και ολόκληρη η πατρινή κοινωνία, καταδικάζει αυτά τα γεγονότα. Οφείλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, για να μην ζήσουμε στο μέλλον σκηνές βγαλμένες από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Να αντισταθούμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό με την κοινωνική αλληλεγγύη.

Καλούμε τις τοπικές αρχές να πάρουν πρωτοβουλίες που θα αποσυμφορούν την κατάσταση και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους χωρίς να πετάνε το μπαλάκι σε μια κυβέρνηση που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει. Πολύ περισσότερο ας σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με επικλήσεις για ακόμη μεγαλύτερη αστυνόμευση γιατί έτσι οδηγούν τους πολίτες στην ανάληψη πρωτοβουλιών που υποκαθιστούν την αστυνομία. Χρειάζονται πολιτικές ένταξης και όχι γκετοποίησης και αποκλεισμού. Η δολοφονία είναι ένα αστυνομικό ζήτημα αλλά το μεταναστευτικό είναι κοινωνικό και πολιτικό.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΠΑΤΡΑΣ

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση
Print PDF

KENTΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ή ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ;

Τις τελευταίες ημέρες, αντί να μονοπωλεί το δημόσιο διάλογο το πού μας πηγαίνει η πολιτική των μνημονίων, το μόνιμο θέμα στα ΜΜΕ είναι οι μετανάστες. Η δημιουργία δεκάδων κέντρων “κλειστής φιλοξενίας λαθρομεταναστών”, σε χώρους όπως ερειπωμένα στρατόπεδα, εξαγγέλεται με τυμπανοκρουσίες ως η “λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης”. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην πόλη μας, την Πάτρα. Παράλληλα, με την υστερία αυτή βρίσκουν έρεισμα ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις που εξαπλώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Δε γνωρίζει άραγε ο κύριος Χρυσοχοϊδης, ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι ο εγκλεισμός ανθρώπων σε στρατόπεδα δεν ονομάζεται φιλοξενία αλλά φυλάκιση; Δε γνωρίζει ότι το μόνο “αδίκημα” των περισσότερων “λαθρομεταναστών” είναι ότι, χωρίς να το επιλέξουν, έγιναν πρόσφυγες πολέμου και αναζήτησαν ένα ασφαλές καταφύγιο στην “πολιτισμένη” Ευρώπη; Ότι η στέρηση της ελευθερίας τους, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες ασύλου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου; Δε γνωρίζει ακόμα ο κύριος Λοβέρδος ότι η υγεία μας δεν απειλείται από τους μετανάστες αλλά από τις πολιτικές του που καταστρέφουν το ΕΣΥ και καταργούν την πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας;

Οι κυβερνώντες τα γνωρίζουν όλα αυτά, έχουν όμως μια αποστολή να εκπληρώσουν: να κατευθύνουν την οργή του κόσμου σε έναν κατασκευασμένο εχθρό για να βγουν οι ίδιοι και οι επιλογές τους αλώβητοι. Εμείς όμως οφείλουμε να αντιδράσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν στις μέρες μας σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά θα δείξουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στα πιο εξαθλιωμένα κομμάτια της κοινωνίας. Όσο για την περιβόητη “λύση”, οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι η κατάργηση της ευρωπαϊκής συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ , που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες σε μια Ελλάδα που τους εξευτελίζει, είναι η μόνη ρεαλιστική απόφαση.

Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών σας καλεί σε δημόσια εκδήλωση-συζήτηση, την Πέμπτη 05/04 στις 19.00 στην πλατεία Όλγας. Θα μιλήσουν οι:

- Δημοσθένης Παπαδάτος , υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας, αρχισυντάκτης Rednotebook

- Γιάννης Λάμπρου, μέλος της Κίνησης